Da, astăzi vorbim despre ouă. Nu atât de mult despre cum se fierb (că toată lumea știe că în apă 😁), mai mult vom vorbi despre timpul necesar de firbere pentru a avea ouă moi sau tari și mici sfaturi utile pentru o fierbere mai corectă a acestora. O să vă spun sincer că eu personal prefer ouăle fierte tari și nici pe acestea nu le mănânc prea des. Deci de obicei mă lovesc de întrebarea "Cât trebuie să fierb ouăle" în preajma Paștelui.
Ce trebuie să știm înainte de a ne apuca de fierb ouăle?- Trebuie să le scoți din frigider cu jumătate de oră înainte de a te apuca de treaba. Facem acest lucru pentru a evita spargerea cojii de la schimbarea bruscă de temperatură.
- Nu punem apa la fiert înainte. Ouăle și apa se pun la fierb în același timp.
- Ai grijă ca oala folosită să fie suficient de mare. Acestea trebuie să stea lejer în vas, într-un singur strat.
Ok și totuși cum le fierbem?- Pune ouăle în vas într-un singur strat. Adaugă apă rece peste ele și ai grijă să fie bine acoperite (2-3 cm).
- Pune oala pe foc și așteaptă până apa ajunge la punctul de fierbere, începe să facă bule.
- Oprește focul și acoperă oala cu un capac. Din acest punct începi să cronometrezi și le lași în funcție de cât de moi sau tari vrei să mănânci ouăle (despre asta vorbim puțin mai târziu).
- Ridică capacul de deasupra vasului, aruncă apa fiartă și adaugă apă rece peste ouă pentru a opri procesul de gătire al acestora.
Cât le lăsăm în apa fiartă?- Dacă vrei ca ouăle tale să rămână moi, cu gălbenușul lichid și albușul moale în jurul lui, atunci 3-5 minute sunt de ajuns.
- Pentru ouă gătite mediu, cu gălbenușul cremos, dar și lichid, 7-10 minute sunt de ajuns.
- Dacă preferi ouăle tari, trebuie să le lași pentru 13-15 minute.
Un lucru de care trebuie să mai țineți cont este faptul că timpul de fierbere poate să difere și în funcție de mărimea oului. Timpul de mai sus este valabil pentru un ou de o mărime medie, dacă considerați că ale voastre sunt mai mari, le puteți lăsa mai mult. În rest tot ce vă mai rămâne este să experimențați, să vă distrați bucătărind și să savurați ouăle gătite! 😊🥚🍳
- Trebuie să le scoți din frigider cu jumătate de oră înainte de a te apuca de treaba. Facem acest lucru pentru a evita spargerea cojii de la schimbarea bruscă de temperatură.
- Nu punem apa la fiert înainte. Ouăle și apa se pun la fierb în același timp.
- Ai grijă ca oala folosită să fie suficient de mare. Acestea trebuie să stea lejer în vas, într-un singur strat.
Ok și totuși cum le fierbem?
- Pune ouăle în vas într-un singur strat. Adaugă apă rece peste ele și ai grijă să fie bine acoperite (2-3 cm).
- Pune oala pe foc și așteaptă până apa ajunge la punctul de fierbere, începe să facă bule.
- Oprește focul și acoperă oala cu un capac. Din acest punct începi să cronometrezi și le lași în funcție de cât de moi sau tari vrei să mănânci ouăle (despre asta vorbim puțin mai târziu).
- Ridică capacul de deasupra vasului, aruncă apa fiartă și adaugă apă rece peste ouă pentru a opri procesul de gătire al acestora.
Cât le lăsăm în apa fiartă?
- Dacă vrei ca ouăle tale să rămână moi, cu gălbenușul lichid și albușul moale în jurul lui, atunci 3-5 minute sunt de ajuns.
- Pentru ouă gătite mediu, cu gălbenușul cremos, dar și lichid, 7-10 minute sunt de ajuns.
- Dacă preferi ouăle tari, trebuie să le lași pentru 13-15 minute.
Un lucru de care trebuie să mai țineți cont este faptul că timpul de fierbere poate să difere și în funcție de mărimea oului. Timpul de mai sus este valabil pentru un ou de o mărime medie, dacă considerați că ale voastre sunt mai mari, le puteți lăsa mai mult.
În rest tot ce vă mai rămâne este să experimențați, să vă distrați bucătărind și să savurați ouăle gătite! 😊🥚🍳
0 Comentarii